Maart is de maand waarin tuiniers vol enthousiasme aan de slag gaan. Maar pas op! Veelvoorkomende fouten kunnen je tuin beschadigen. Ruïneer je tuin niet in Maart, maar begin je onderhoud met beleid.
1. Te vroeg snoeien: laat je planten met rust
Veel mensen grijpen in maart meteen naar de snoeischaar. Maar niet alle planten houden daarvan. Vooral bloeiende heesters zoals hortensia’s en lavendel kunnen beschadigd raken. Wacht met snoeien tot de nachtvorst voorbij is. Anders kunnen je planten doodvriezen.
Een uitzondering zijn fruitbomen en rozen. Die kun je nu wel snoeien. Maar doe dit op een droge dag om schimmel te voorkomen.
2. Gras gelijk maaien: wacht tot het warm genoeg is
Het gras begint te groeien, maar maaien in maart kan schadelijk zijn. De wortels zijn nog zwak en kunnen beschadigen. Wacht tot de temperatuur boven de 10 graden blijft. Start met maaien op de hoogste stand en verlaag dit geleidelijk.
Vergeet ook niet om mos en vilt te verwijderen. Een verticuteerbeurt in maart kan het gazon lucht geven en mosgroei tegengaan.
3. Overhaast planten: grond moet eerst opwarmen
Maart lijkt ideaal om nieuwe planten te zetten. Maar de bodem is vaak nog te koud. Wortels kunnen zich moeilijk ontwikkelen in koude, natte grond. Wacht tot de bodemtemperatuur minimaal 10 graden is.
Tip: Test de bodem met een thermometer of wacht tot onkruid begint te groeien. Dan weet je dat de grond warm genoeg is voor nieuwe planten.
4. Tuin niet beschermen tegen nachtvorst
Veel mensen vergeten dat maart nog koude nachten heeft. Voorjaar bloeiers zoals dahlia’s en jonge groenteplantjes kunnen bevriezen. Bescherm je planten met vliesdoek of stro bij verwachte vorst.
Ook kuipplanten die buiten staan, kun je beter ’s nachts naar binnen halen of afdekken.
5. Te veel water geven
Planten hebben in maart minder water nodig dan in de zomer. De grond is vaak nog vochtig van de winter. Te veel water kan leiden tot wortelrot.
Geef pas water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Gebruik regenwater als je kunt, dat is beter voor je planten.
6. Bemesten op het verkeerde moment
Veel tuiniers strooien in maart al volop mest. Maar de meeste planten kunnen nog niet goed voedingsstoffen opnemen. Te vroeg bemesten kan zelfs schadelijk zijn.
Gebruik langzaam werkende meststoffen en bemest pas als de planten actief gaan groeien. Voor het gazon kun je in maart een speciale voorjaarsmest gebruiken.
7. Onkruid laten groeien
Onkruid groeit snel in het voorjaar. Veel mensen wachten te lang met wieden, waardoor het zich verspreidt. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt.
Verwijder onkruid met de hand of gebruik een schoffel. Doe dit op een droge dag, zodat de wortels uitdrogen en niet terugkomen.
8. Moestuin te vroeg starten
Veel beginnende moestuiniers zaaien te vroeg. Maar als de grond te koud is, kiemen de zaden niet goed. Bonen, tomaten en courgettes hebben warmte nodig.
Zaai eerst binnen of wacht tot april om buiten te zaaien. Spinazie, radijs en sla kunnen wel al in maart de grond in.
9. Te veel of te strak snoeien van hagen
Hagen zoals buxus en liguster kunnen gesnoeid worden, maar niet te rigoureus. Te veel snoeien kan kale plekken veroorzaken die slecht herstellen.
Knip lichte scheuten weg en gebruik een scherpe heggenschaar. Snoei bij bewolkt weer om verbranding te voorkomen.
10. Geen voorbereiding voor slakken en ongedierte
Met de eerste warme dagen komen slakken en ander ongedierte tevoorschijn. Veel mensen wachten tot ze schade zien, maar dan is het al te laat.
Begin in maart met preventieve maatregelen. Gebruik bijvoorbeeld koperringen rond kwetsbare planten of lok vogels naar je tuin als natuurlijke bestrijders.
Conclusie: begin slim en voorkom problemen
Maart is de perfecte maand om je tuin voor te bereiden op een mooi groeiseizoen. Maar haastige beslissingen kunnen schade veroorzaken. Wees geduldig, ruïneer je tuin niet in maart en wacht op de juiste omstandigheden en geniet van een gezonde tuin!
Meer weten? Neem contact op met mij of met een van mijn collega’s.